De innehåller sådant som det är viktigt att alla scouter får vara med om, göra och lära sig.
Märkena sträcker sig över hela scouttiden fram till 18 år. Arbetet med Basmärkena ska inte ta all tid i anspråk - de ska ge en grund att stå på, och sedan ska det finnas gott om tid att göra andra saker.
En grundtanke är att alla ska kunna klara alla märken, om de vill. Det är tillåtet för ledare/kår att anpassa uppgifter för den som på grund av t. ex. handikapp inte kan klara allt. Däremot är det meningen att man verkligen ska ha gjort alla uppgifter, eller något motsvarande, för att få ett märke. Uppgifterna anger miminivåer, till exempel delta i ett läger. Givetvis är det bara bra om man har varit på fler läger...
Märkena är inte bundna till ett visst år eller en viss ålder, men uppgifterna är mer eller mindre anpassade för olika åldrar. Man arbetar med ett märke i taget. En viss aktivitet, till exempel en hajk, kan alltså bara räknas en gång och till ett märke. De fyra första märkena tas i tur och ordning. Kåren avgör om det är lämpligt att hoppa över något märke till exempel för den som börjar vid 11 års ålder.
Basmärkena bäres på scoutskjortans vänstra ärm. Man bär märkena ett i taget. Märkena är utformade för att sedan kunna sitta tillsammans på lägerbålsfilten.
Internationellt - utåtriktat
Ledarskap - samarbete.
Första märket
Nyingen
upp
För att få Nyingen ska jag ha gjort/kunna följande:
Andra märket
Scouten
upp
För att få Scouten ska jag ha gjort/kunna följande:
Tredje märket
Vägvisaren
upp
För att få Vägvisaren ska jag ha gjort/kunna följande:
Fjärde märket
Stigfinnaren
upp
För att få Stigfinnaren ska jag ha gjort/kunna följande:
Femte märket
Utsikten
upp
För att få Utsikten ska jag ha gjort/kunna följande:
Sjätte märket
Insikten
upp
För att få Insikten ska jag ha gjort/kunna följande:
Åter till märken
Vendelsö Scoutkår